Nathan der Weise på Stockholms Stadsteater

Regissören Eva Bergman sätter upp en av mina favoriter ur den tyska, klassiska litteraturen, nämligen Nathan der Weise, eller Nathan den vise på svenska. Dramat skrevs av Gotthold Ephraim Lessing 1779 och hade premiär fyra år senare, 1783, i Berlin.

Handlingen är förlagd till tiden under det tredje korståget och platsen är Jerusalem. Nathan, som är jude, kommer hem från en resa och får reda på att hans styvdotter, Recha, har räddats ur en brand av en kristen korstågsriddare. Han benådas av den muslimska sultanen Saladin. Givetvis uppstår kärlek mellan Recha och riddaren - dock ej utan problem. Men vilken är den sanna religionen? Ska religion få stå ivägen för kärleken? Många djupa frågor som kanske inte besvaras, men i alla fall diskuteras i dramat.

Trots att dramat skrevs för över 200 år sedan så är det fortfarande lika aktuellt. Man kan se paralleller till dagens Irak eller varför inte Israelkonflikten. Om jag får vägarna förbi Stockholm så är detta en pjäs jag definitivt kommer att se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0