1:a maj imorgon...

Då ska man enligt sed demonstrera. Proletariatet mot överklassens orättvisor. Behövs det verkligen protester mot detta idag? Det känns som om orättvisan i samhället har tagit en helt annan riktning. Var fjärde ung man i Sverige tycker nämligen att det är tjejens fel att hon blir våldtagen om hon klär sig utmanande eller har flirtat med killen tidigare! Ehh, va?

Sen när gick evolutionen baklänges? När blev män grottmänniskor, som inte kan motstå sina lustar om bar hud visas? Och sen när är en kvinnas kropp fair game bara för att kjolen är kort? Jag blir verkligt mörkrädd när jag läser detta. Några av dessa unga män kommer kanske att utbilda sig till jurister, poliser eller dylikt. Tänk den stackars våldtagna kvinna som möts med blickar som säger "DU FÅR SKYLLA DIG SJÄLV; DIN URRINGNING KAN MAN JU INTE MOTSTÅ".

Nu är det verkligen dags att göra något. Attityder måste ändras och det snabbt, annars kommer fler generationer påverkas av mansschauvinistiskt trams. Skolan måste förstärka sin värdegrund och bli tydligare på punkten att våldtäkt är fel - om så kvinnan springer naken över torget skall hon aldrig behöva göra något med en annan man/kvinna som hon inte vill.

Nu när jag tänker tillbaka på min skoltid så minns jag aldrig att någon lärare sa att ett nej är ett nej. Där är ju en början. Istället för sträckläsning av någon Steinbeckroman kan man ha en diskussion om våldtäkt. Det måste ju på något sätt gå att integrera i undervisningen. Eller är våldtäkt tabu eftersom det handlar om sex?

Det är inte bara skolan som ska ta sitt ansvar - även föräldrarna. Tyvärr är väl fallet att även många pappor tycker att utmanande klädsel är tummen upp för våldtäkt, kanske till och med några mammor. Detta är ju bara beklagligt och i såna stunder önskar man att inte alla borde få föda barn. Hårda ord, jag vet, men se vart samhället är på väg! UTFÖR!!!

Jag hoppas verkligen att studien har väckt tillräckligt uppmärksamhet för att förändringar ska uppstå - annars får vi vl börja med dress code på krogen.

Tack för mig!


Ett litet steg för gumman på skylten, ett stort steg för jämlikheten?

Läste på aftonbladet.se att Vägverket nog skulle byta ut några av Herr Gårman-skyltarna mot Fru Gårman. Gumman är som hämtad ur en familjetidning från 50-talet. Charmigt! Vissa kommuner hade redan gjort egna mer jämställda skyltar, men de var visst inte lagliga. Vi får väl se hur länge det dröjer innan Umeå får dambesök!

Kram på er och ha en trevlig Valborgskväll!

image17

Recept med citrontimjan...

Hittade ett recept med citrontimjan på http://www.svt.se/ som låter väldigt mumsigt! Tänkte testa på lördag...

Laxfilé med parmaskinka
4 portioner
4 st laxfiléer, à 225 g styck
1 knippa(or) färsk citrontimjan, eller vanlig timjan
 salt
 peppar
8-12 skiva(or) parmaskinka, tunna
 olivolja

Laxfilé med parmaskinka. Foto: (c) BBC Worldwide

Gör så här:


Skölj timjan, skär bort de grova stjälkarna och krossa bladen helt i en mortel med en liten nypa salt. Blanda i lite olivolja och gnid in laxfiléerna med örtoljan. Mal lite peppar över, inget salt. Packa in varje filé i 2-3 skivor parmaskinka. Ringla till sist lite olivolja över dem. Stek fisken i 225 graders ugn i ca 10 min. Rätten kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåp.


Vår!

Idag är det verkligen vårväder här uppe i Umeå. Solen skiner och det är riktigt varmt i solen. Perfekt väder efter man skrivit tenta!

Efter tentan så åkte jag och sambon på en liten shoppingrunda till Ersboda. Först Jysk där vi fyndade en bäddmadrass (180x200) för mindre än halva priset. Sen åkte vi till en massa klädaffärer för att hitta en kavaj/kostym till sambon. Han ska nämligen på klassåterträff om någon helg.

Därefter åkte vi till en nyöppnad blomsterkedja i närheten och fyndade en zinkkruka med diverse innehåll till vår balkong. Har nyss planterat och är väldigt nöjd - eller vad säger ni? Att man dessutom kan laga mat med två av plantorna är ju ett stort plus!

image16
Oregano, citrontimjan och två tusensköna!

Nu är det dags att sussa...

Idag har det inte blivit mycket bloggande, har haft annat för mig dock! Städat och fejat och stickat. Har börjat på ett nytt stickprojekt. Jag testar skuggstickning på en halsduk till min brorsdotter. Hon älskar dödskallar så det blir en svart och vit halsduk med en dödskalle på.

Skuggstickning innebär att om man tittar ovanifrån på stickningen så ser man bara ränder, men från en anna vinkel träder ett motiv fram. Riktigt roligt sätt att sticka på, går ganska fort också! Lägger ut bilder på pågående projekt imorgon för er som är nyfikna.

Har fastnat lite i min tröjstickning... Förstår inte en punkt i mönstret, men går in på det imorgon för nu vill jag sova!

Nattinatti...

Mammas grönsakssoppa

Det var väldigt längesen jag lagade grönsakssoppa så jag blev så sugen när mamma berättade att hon lagat det förra veckan.

Recept:

2 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 morötter
1 bit palsternacka
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
1 bit falukorv eller wienerkorv
Salt och peppar

Sätt på vattnet och tärna alla grönsaker. Lägg först i morötterna och kålroten och låt de koka i ca 7 minuter. Lägg därefter i resten av grönsakerna och låt koka i ca 3 minuter. Då kan man lägga i korven och låt allt koka ca 5 minuter till. Krydda med peppar och eventuellt mer salt. Servera med ostmacka!

517054-13 517054-14

Mössor + halsduk

Tänkte lägga upp några bilder på två mössor jag stickat. Den ena är den där vårmössan jag nämnde i ett tidigare inlägg. Mönstrena kommer från Garnstudio som vanligt... :)

                     517054-10517054-11
517054-15

Halsduken är i samma garn och färg som mössan (DROPS Eskimo - lila). Har stickat en matchande vante dessutom, ska ta tag i den andra när jag har lust - eller behöver man verkligen två vantar? ;-)


Bloggtävling hos Natalie B!

Jag är med och tävlar på Natalie B´s blogg om ett hemligt paket till ett värde av 1000 kronor! Tävlingen sponsras av: Bonnie & Clyde

517054-8

Gå med ni också! Lycka till...






Tvättdags!

Jag och sambon har tvättat en massa idag. Kläder, sängkläder, mattor och överkast! Vi känner oss väldigt duktiga... Har lite kvar att stryka innan det blir dags för middag. Idag serveras grönsakssoppa med falukorv. Kanske inte fredagsmaten precis, men vi är båda två väldigt sugna på soppa. Receptet kommer från mamma - hon gör verkligen den godaste grönsakssoppan! Lägger ut receptet lite senare under dagen...

Ha det!

517054-7

Dagens plan...

Fortfarande lite småont i magen, men det känns ju inte på långa vägar som i söndags. Skönt att det är helg, två dagar att vila upp sig på! Ska försöka sätta mig med lite protetik och endodonti idag. Har snart tenta i de båda ämnena, så det behövs lite plugg.

Var faktiskt sugen på lite frukost i morse. Har inte haft någon matlust tidigare, till och med mått illa av tanken på mat, men idag så var tanken på en knäckemacka väldigt lockande. Kaffe och knäckemacka måste vara den bästa frukostkombinationen som finns...! ;-)

Nej, nu ska jag sätta mig med böckerna en stund. Läser jag riktigt duktigt så ska jag sticka ikväll - håller på med mitt största projekt någonsin - en tröja! Mönstret är från www.garnstudio.com och jag stickar den i dimblått. Får se hur det blir...

Ses...
 

Nattinatt...

Nu är det dags för sängen... Magen gör lite ont men ringer vårdcentralen imorgon bitti för att få en tid. Vill verkligen veta vad som är fel så man slipper tro att det är blindtarmen hela tiden!

Sov gott...

Sambons andra träningsmatch

Sörfors IF - Röbäcks IF slutade 2-1. Tyvärr var man inte där och tittade, men som tur var hade någon varit flitig med kameran och tagit lite bilder. Här är i alla fall sambon "in action"! :) Det är han i blått och med en charmerande toppluva! :D

517054-6517054-5

Stickad mössa

Blev klar med min vårmössa i mörkturkos för någon dag sen. (Kommer bild på den färdiga kreationen om ett tag...) Jag har kommit fram till att jag stickar för löst för strumpstickor eller att garnet var för glansigt. Mönstret kom från www.garnstudio.com och jag använde mig av Cotton-Viscose.

517054-4



Michael Clayton

Låg och vilade magen i soffan igår och passade då på att titta på Michael Clayton. Först så förstår man ingenting, men antar att det är meningen. George Clooney, fin som vanligt, spelar en advokat (Michael Clayton) som ska rädda sin mentor ur en psykologisk knipa. Problemet är att ett multinationellt företag med en korrupt chef (Tilda Swinton gestaltar) vill få bort mentorn från banan.

Filmen är inte bara spännande, utan man känner verkligen desperationen som Clayton upplever. Man misstänker att det till och med kan gå till så här. Fina skådespelarprestationer och ett mycket bra manus! Rekommenderas varmt...


517054-3

Phantom Mansion!

Nu när jag har mått dåligt så har jag - när jag kunnat sitta utan att det gör ont - stött på ett väldigt roligt online-spel. Det hamnar i pusselgenren och går ut på att man ska ta sig genom rum genom att putta lådor och undvika zombies. Låter löjligt, men man måste tänka lite, i varje fall på de lite högre nivåerna.

Testa på www.gimme5games.com - Klicka dig fram till Phantom Mansion och börja med den röda dörren...

Lycka till!

517054-2

Magtrubbel...

I söndags så fick jag en sån hemsk smärta i höger nederdel av magen, nästan ljumsken. Fick rådet att åka in till akuten. Det hela slutar med att jag läggs in och en blindtarmsoperation väntar runt hörnet. Somnar morfinpåverkad och vaknar på morgonen utan feber. Ny blodprov visar endast ett litet spår av infektion, så operationen skrinläggs. Smärtan blir bättre och bättre under måndagen, så jag åker hem på kvällen för att få sova i en egen säng! (Halleluja!!)

Tisdagen går bra, har inte speciellt ont, så jag går till skolan på onsdagen. Hade fått sent återbud, så jag grejade med lite journalarbete istället för patient. Det var dock inte så lätt, eftersom jag bara blev sämre och sämre för varje minut som gick. Jag gick hem och la mig och vilade och det hela blev lite bättre...och sen sämre igen!

Jaja, i alla fall så har jag fortfarande ont - inte lika mycket som jag hade i söndags, men tillräckligt mycket för att tycka att det är jobbigt. Imorgon blir det nog en tripp till vårdcentralen. Hoppas de tar emot en trots att man inte har någon feber...

Tjo!


517054-1

Vi gör ett nytt bloggförsök... ;)

Har haft två bloggar tidigare - en "djup" blogg och en matblogg - jag tröttnade på de båda efter cirka två veckor. Men ändå kan jag inte hålla mig från att starta ännu en. Men denna gången har jag ett vinnande koncept - en bred blogg! Denna gången kommer jag tillåta mig själv att skriva om allt möjligt som jag har på hjärtat.

Så ni kan vänta er allt från recept, skvaller, tandläkarsnack, stickning och mycket mer... Får se hur länge det håller den här gången! ;-)

Kram
/annakajsaelisabeth

RSS 2.0